کشف علائمی از زندگی در عصر حجر با استفاده از طیفهای لیزری
دانشمندان ناسا با استفاده از فناوری لیدار (Lidar) یا ردیابی و طیفبندی نور، توانستند نشانههایی را از زندگی عصر حجر در آمریکا پیدا کنند. محققان دریافتند که در حدود 10 هزار و 500 سال پیش، شکارچیان عصر حجر در اطراف رودخانهای در اوکلاهاما دور هم جمع میشدند.
بر اساس یافتههای جدید دانشمندان، رودخانه بیور (Beaver) در غرب اوکلاهاما، مکان گردهمایی سالانهی شکارچیان عصر حجر بوده است. این شکارچیان، گاومیشهای کوهاندار آمریکایی را به بخش شیبدار ساحل رودخانه هدایت کرده و پس از گیر انداختن آنها، این حیوانات را به طور دستهجمعی شکار میکردند. سپس شکارچیان گوشت حیوانات را جدا کرده و اسکلت آنها را در همان مکان باقی میگذاشتند.
فناوری لیدار، چشمانداز واضحی را از زندگی عصر حجر ارائه داده است
تنها چیزی که از آن دوران باقی مانده، بقایای چند گاومیش کوهاندار، گرد و خاک و سنگ است و در اوکلاهامای کنونی شواهد زیادی از دوران باستان وجود ندارد. اما اکنون فناوری لیدار (Lidar) به کمک باستان شناسان آمده و چشمانداز واضحی را از فسیلها و استخوانهای دفن شده در زیر سطح زمین ارائه داده است.
فناوری لیدار یک نوع حسگر از راه دور است که با استفاده از نور به شکل طیفهای لیزر کنترل شده، فاصلههای مختلف تا سطح زمین را میسنجد. این فناوری در امور فضایی مانند ردیابی سیارهها، قمرها و شهابسنگها نیز کاربرد دارد و اخیرا نیز دانشمندان از آن در زمینههای دیگر مانند باستانشناسی و زمینشناسی استفاده میکنند.
مگ واترز (Meg Watters)، یکی از متخصصان استفاده از حسگرهای از راه دور و تصویربرداری سه بعدی در این باره اظهار کرد که با استفاده از فناوری لیدار نمیتوان استخوان گاومیشها را تشخیص داد اما این تکنولوژی میتواند برای کشف مکان درست دستیابی به این استخوانها، به کارشناسان کمک کند.
Teledyne Optech Lidar نمونه فناوری به کار رفته در این پژوهش است که قابلیت ساخت مدل سه بعدی علفها، بوتهها و درختان را دارد. همچنین این فناوری میتواند سطح زمین را بدون پوشش تصویرسازی کند. با به کارگیری این تکنولوژی، باستان شناسان قادرند تا اماکنی را ردیابی کنند که با گیاهان یا سنگها پوشیده شده و فرد روی زمین امکان شناسایی آن را ندارد.
پیش از این نیز فناوری لیدار در اکتشافات دیگری به کار گرفته شده بود که از جملهی آنها میتوان به تعیین مکان دقیق «شهر سفید» در کشور هندوراس اشاره کرد.
حسگر از راه دور شکارچیان باستان طیف های لیزری عصر حجر فناوری Lidar فناوری لیدار 1395-09-10