پولشویی

پولشویی

پول‌شویی یعنی مشروع جلوه‎دادن پول‌هایی که از راه‎های غیرقانونی و نامشروع به‎دست می‌آیند با استفاده از روش‌هایی که باعث پنهان‌شدن منشأ غیرقانونی آن پول‌ها می‌شوند. نخستین بار فردی به نام آل کاپون گروهی به نام آلکاپون‌ها تشکیل داد. این گروه به زور از مردم اخاذی می‌کردند. آنان برای پنهان‎سازی شیوه عمل خود، رخت‎شوی‌خانه‌ای تأسیس کردند و وانمود می‌کردند درآمد خود را از این راه به‌دست می‌آورند، نه از راه نامشروع. اصطلاح پول‌شویی این‌چنین شکل گرفت.
شیوه‌های پول‎شویی پیچیده و متنوع است. این شیوه‌ها به عواملی چون نوع خلاف انجام‎شده، نوع نظام اقتصادی و قوانین و مقررات کشوری بستگی دارد که در آن‌جا خلاف صورت گرفته‌است و نوع مقررات کشوری که درآن جا پول تطهیر می‌شود. از معمول‎ترین و مهم‌ترین روش‎های پول‎شویی این است که پول‎شویان اقدام به تاسیس شرکت‌های مختلف برای نقل‎وانتقال پول‎های کثیف و هم‎چنین اقدام به هزینه‌کردن این گونه پول‎ها در امور اقتصادی متنوع هم‎چون انجام کارهای عمرانی یا سرمایه‎گذاری در انواع مختلف بازارهای مالی مانند بانک و بورس و خدمات مهندسی گوناگون می‌کنند. راحت‎ترین روش برای کاهش جلب توجه مجریان قانون به عملیات پول‎شویی این است که مقادیر هنگفت پول نقد به مقادیر کوچکی تبدیل می‎شود. این مبالغ یا به طور مستقیم در بانک سپرده‎گذاری می‎شود یا با آن ابزارهای مالی چون چک، سفته، سهام، اوراق مشارکت، و غیره خریده می‎شود و آن‎ها را در مکان‎های دیگر سرمایه‌گذاری می‌کنند.


یکی از روش های کشف پولشویی در بانک ها استفاده از ابزار های هوش تجاری می باشد. با توجه به ماهیت این ابزار و قابلیت کشف روند در آنها می توان قوانینی در این سیستم مشخص نمود تا با استفاده از آنها اقدام به کشف موارد مشکوک به پول شویی نمود. در این سامانه می توان بر اساس تعداد و یا حجم تراکنش های یک یا مجموعه ای از اشخاص حقیقی یا حقوقی اقدام به کشف این موارد نمود. یکی از مراحل مهم و کلیدی در این بخش تهیه قانون و ساختار مناسب می باشد که این قوانین با استفاده از سیاست های کلی بانک ها و یا سازمان های مربوطه بوده و پیاده سازی آنها در این سامانه های هوش تجاری بسیار راحت و ساده می باشد. جهت تولید یک سامانه هوش تجاری، طراحی و پیاده سازی انباره داده یک امر بسیار کلیدی می باشد. در این انباره داده، داده ها و تراکنش های مالی بانک با توجه به قوانین ETL نویز گیری شده و اصطلاحا داده های تمیز به صورت تاریخچه ای در یک پایگاه داده نگهداری می شود. در مرحله بعد که همان اتصال سامانه هوش تجاری به انباره داده می باشد فرایند کشف یا همان Mining تراکنش ها مد نظر می باشد.
طراحی سامانه های کشف پول شویی یکی از پکیج های کامل در دانش هوش تجاری می باشد، زیرا برای طراحی یک سامانه موفق نیاز به پیاده سازی هر سه مرحله ایجاد انباره داده (Data Warehouse)، کشف داده (Data Mining) و در نهایت طراحی داشبوردهای مدیریتی می باشد.

کسب و کارهایی که می توانند از سیستم های مبارزه با پول شویی استفاده کننذ عبارتند از:

بانکها و موسسات مالی و اعتباری
بیمه ها
موسسات خیریه
شرکت های سارمایه گذاری

و …

دیدگاهتان را بنویسید